Kanis Kunst & Lijsten

Peter Bastiaanssen

Beeldend kunstenaar Peter Bastiaanssen (Breda, 1957) studeerde aan de Academie St. Joost te Breda waar hij in 1987 zijn opleiding voltooide. Vervolgens verbleef hij gedurende een jaar in Barcelona, waarna hij zich vestigde in Rotterdam, de stad waar hij nog steeds woont en werkt.

Een zwarte, van kraaloogjes voorziene, houten hond speelde een centrale rol in het project van Bastiaanssen 'Art is a Dog'. In dit project, dat uitgroeide tot een bijna existentiële daad, richtte Bastiaanssen zich vooral tegen dogma’s en communicatiesystemen binnen de Westerse maatschappij en specifiek binnen de kunstwereld. De kunstenaar zette in dit project een vraagteken bij kunst waar je eindeloos over moet nadenken zonder dat er beeldende kwaliteit valt te ontdekken. Zowel de titel van het project, als de van kraalogen voorziene onbeholpen honden-vormen gaven aan, hoe Bastiaanssen vond dat het met de kunst is gesteld: een wereld waarin de zichzelf-in-stand-houdende netwerken van galerieën, fondsen en musea lijken uit te maken waaraan de ‘vrije’ kunsten moeten voldoen.

Op de houten honden-sculpturen volgde een reeks schilderijen die voortborduurde op het 'Art is a Dog' project. In deze in knalkleuren geschilderde werken figureren decoratieve wandversieringen, een kleed, een vaas bloemen, een vis in een kom, een of meerdere kopjes koffie en de zwarte hond. De repeterende motieven zijn heldere symbolen van de hedendaagse burgerij, die Bastiaanssen op de hak neemt. In zijn meest recente schilderijen verruilt Bastiaanssen de interieurtjes voor een polderlandschap. In deze schilderijen maakt hij gebruik van motieven die reeds in zijn eerdere werk aanwezig waren.

 

Kunst van Peter Bastiaanssen

2-9-20051018191951.jpg
Peter Bastiaanssen
Yapping Cézanne
€ 495,00 / Zeefdruk