Kanis Kunst & Lijsten

Dana Andreev

Dana Andreev (1951) is een Nederlandse kunstenares van Poolse afkomst, die zich na vele reizen zo'n vijftien jaar geleden in de Amsterdamse Jordaan vestigde. Vooral met haar etsen heeft Dana Andreev bekendheid gekregen in Nederland.

Dana Andreev houdt zich in haar werk altijd bezig met menselijke karakters. Bijna al haar werk, of het nu om schilderijen, prenten of beelden gaat, laat een menselijk gezicht of hoofd zien. Ze gebruikt scherpe, dynamische lijnen en voor haar prenten en schilderijen, heldere kleuren. Op een verrassende manier combineert Andreev de werkelijkheid met abstracte elementen.

In de zomer van 1998 is Dana Andreev begonnen samen te werken met de bekende Porceleyne Fles in Delft. Ze heeft een serie van kleine keramische objecten ontworpen en ze heeft ook zelf een collectie van traditionele 'Delftware' borden beschilderd. Deze verfijnde unieke objecten behouden de karakteristieken van haar herkenbare stijl.

De thematiek van het werk van Dana Andreev houdt verband met het observeren van andere mensen en met het contact met hen. De emoties die in deze contacten besloten liggen, hebben op haar een stimulerende invloed. Ze tracht ze tot uitdrukking te brengen in haar schilderwerk, grafiek en beeldhouwwerk.

Dana Andreev voelt ze zich met geen enkele kunstenaar verbonden. Ze heeft waardering voor de klassieken (Turner en de hedendaagse Rothko en Tàpies), maar ze voelt zich niet door hen geïnspireerd. Het vaststellen van de invloeden en de inspiratiebronnen laat Dana Andreev over aan de critici. Gewoonlijk wijzen zij op verbanden met de kunst van het Oosten, het primitivisme, postmodernisme.

Dana Andreev heeft haar eigen, nieuwe grafische technieken ontwikkeld. Ze staat open voor nieuwe technologieën, maar tevens waardeert ze traditioneel uitgewerkte vormen van artistieke uitingen.

 

Kunst van Dana Andreev

24-12-20041224582738.jpg
Dana Andreev
Through me window
€ 695,00 / Ets