Kanis Kunst & Lijsten

Renee Bazuine

De vaak volumineuze vrouwenbeelden van Renée Bazuine “ontstaan” in haar handen. Elk met een eigenzinnig karakter, zoals de ondoorgrondelijke Sophia met haar mysterieuze blik en de parmantige Jenny, die zelfbewust in het leven staat.

Dat ze steeds weer kiest voor het vrouwenlijf, schrijft Renée toe aan de vertrouwdheid ervan. Ik ga er helemaal in zitten en bouw het van daaruit op. De rest gaat vanzelf.

Haar keuze voor klei - veelal kleurrijk versierd - is geen toeval. Haar opa was plateelschilder en haar vader stond in de jaren '50 bekend als dé glazuurexpert van Nederland. Als klein meisje mocht ze met haar vader regelmatig mee de aardewerkfabriek in.

“Toen al snoof ik de luchtjes van de oven op. En mocht ik iets maken van een broodje klei. Als het mooi was, werd het gebakken en geglazuurd. Dat intrigeerde me toen al”.

Een fascinatie die Renée echter pas jaren later tot uiting bracht. Na een studie pedagogiek - volgens haar ouders was met aardewerk geen droog brood te verdienen - keerde ze weer terug naar haar oude liefde: klei. Geïnspireerd door de Korés in Athene en kunstenaars als Andrea Della Robbia, Fernando Botero en José Vermeersch, kregen haar beelden steeds meer vorm en karakter. Eigenzinnig en vol expressie.

 

Kunst van Renee Bazuine

Geen kunst aanwezig van Renee Bazuine