Kanis Kunst & Lijsten

Alex Jawdokimov

De oorspronkelijk uit Rusland(Smolensk) afkomstige inmiddels 78-jarige Alex Jawdokimov heeft een indrukwekkend verleden. Na een jeugd in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam Alex met zijn moeder (professioneel danseres) via Duitsland naar Engeland, zij vond er werk in de huishouding in een groot landhuis. Na 5 jaar werden ze officieel Engelse staatsburgers. Jawdokimov ging naar de kunstacademie (Somerset College of Art) en richtte zijn eigen dansgroep (Russian Cossack Dance Company) op, waarmee hij door Groot Brittannië toerde. Ook speelde hij diverse rollen in films als bijvoorbeeld 'The Tamarind Seed', 'The Eagle Has Landed' en 'Music Lovers'.

Het maken van tekeningen en schilderingen leed nooit onder zijn andere werkzaamheden. Op de filmset kon hij tijdens het wachten, prima de andere acteurs schetsen. Hij heeft ook als reclametekenaar en illustrator gewerkt, maar het vrije schilderen had toch het meest zijn hart. Zodanig, dat hij zich terugtrok uit de commercie en zich volledig stortte op het vrije werk.

Alex staat ondanks zijn hoge leeftijd elke dag vroeg op, laat de honden uit en kan vervolgens om 7 uur 's ochtends beginnen met schilderen, want, zo zegt hij; “Dan ben ik het meest helder. Zolang mijn ogen nog kunnen zien en mijn hand nog een penseel kan vasthouden ga ik door”.

Jawdokimov heeft van alles geschilderd; landschappen, renpaarden, stads-scènes, mensen, Engelse cottages etc. Momenteel schildert hij berkenbossen met warme kleuren. De berk is de meest bekende boom in Rusland, zoals de eik in Engeland is.

In Rusland maakten ze vroeger schoenen van berkenbast en je kunt het sap van de berk drinken. Zo weet Jawdokimov te vertellen.

Alex Jawdokimov is over de hele wereld bekend met zijn ontwerpen, tekeningen en schilderijen.

 

Kunst van Alex Jawdokimov

17-6-2017115628659.jpg
Alex Jawdokimov
€ 975,00 / Gemengde techniek
17-6-20171108328014.jpg
Alex Jawdokimov
€ 1.695,00 / Gemengde techniek
26-6-20141010242832.jpg
Alex Jawdokimov
€ 1.995,00 / Acryl - Olieverf