Vragen? Bel 023 - 525 7887 of stuur een mail naar info@kanishaarlem.nl
Vragen? Bel

Nissim Men

Nissim Men is beeldend kunstenaar en fotograaf, wonend en werkend in Amsterdam. Men is in 1960 geboren in Jaffa, Israël. Van 1986 tot 1989 studeerde hij fotografie aan de Academy of Art and Design Bezalel in Jeruzalem. Sinds 1989 woont hij in Israël.

Voor zijn project City-Portraits brengt Nissim Men meerdere dimensies van een stad samen in een tweedimensionaal beeld. Het verleden, het heden, de architectuur, de culturele ontwikkelingen en de bezienswaardigheden voegt hij samen tot een portret dat de sfeer van de stad uitdraagt.

”Door middel van archiefonderzoek en het lezen van documentatie bedenk ik welke objecten het karakter van de stad bepalen. Vervolgens wandel ik door de stad en maak veel foto's. Onderweg stel ik aan mensen vragen en hun doorgaans zeer enthousiaste antwoorden brengen mij weer op het spoor van interessante onderwerpen. Zo heb ik voor mijn portret van Groningen op de achtergrond bergen gemaakt van Groninger Koek en bij Zwolle heb ik de plaatselijke lekkernij van chocola erin verwerkt.”

Na het fotograferen monteert Nissim de vele beelden aan elkaar en gebruikt historische cartografische tekeningen uit stadsarchieven om te laten zien hoe een stad in zijn tegenwoordige vorm gegroeid is. Meestal begint Nissim een compositie met de skyline van de stad, maar in Amsterdam was dat moeilijk. “De enige duidelijke skyline in Amsterdam is te zien ten noorden van het Centraal Station en die vond ik niet representatief. Daarom heb ik twee andere skylines aan elkaar gemonteerd: die bij de Amstel en bij het Museumplein. Voor de compositie en de lucht heb ik me laten inspireren door Hollandse landschapsschilders”.

Nissim blijft graag aan zijn projecten schaven en probeert zijn foto's voortdurend te verbeteren. “Onlangs reed ik door Amsterdam en in het hart van een rotonde zag ik een nieuw kunstwerk: een bad-eendje van drie meter hoog. Dat heb ik gefotografeerd en in de foto gemonteerd”.

Van de grote Nederlandse steden heeft Nissim Men inmiddels portretten gemaakt en nu zijn de kleinere steden aan de beurt. “Als ik een aantal dagen wandel en fotografeer wordt een stad me meer vertrouwd. Ik begin dan met de stad mee te ademen en krijg op die manier contact met de sfeer en eigenheden van stadsdelen die je als oppervlakkige bezoeker ontgaan. De communicatie met mensen op straat, het enthousiasme van archiefmedewerkers en reacties van inwoners als zij het portret van hun eigen stad zien, maken dit project tot een zeer positieve ervaring”.