Vragen? Bel 023 - 525 7887 of stuur een mail naar info@kanishaarlem.nl
Vragen? Bel

Henri Hess

Al op jonge leeftijd valt het tekentalent van Henri Hess (1950, Eindhoven) op. Hij volgde de L.T.S., maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en hij besluit uiteindelijk de Eindhovense Vrije Academie te bezoeken, waar hij vanaf 1967 les krijgt van o.a. Peter ’t Hoen en Jan Kuhr. Door contacten met de schilders Frans Manders en Louis Ector bekwaamt hij zich verder.

De stijl van Henri Hess is direct, ongecompliceerd en veelkleurig. Zijn liefde voor het schilderen spettert van de doeken af. Met penseel en paletmes schildert hij met een forse en directe toets, kleurig en pasteus en op een ongecompliceerde wijze zijn vele onderwerpen zoals Franse landschappen, dorpsgezichten, stillevens, dieren, portretten, havengezichten (bijvoorbeeld Honfleur), waterpartijen, strandtaferelen, Brabantse landschappen (vennen), bloemen etc. Hij schildert dit alles met grote uitdrukkingskracht.

Henri Hess trekt er veelvuldig op uit. Zwervend in Brabant tussen boerderijen, langs oevers van de Dommel met uitzicht op houtwallen en verre einders, aan Franse kusten bij pittoreske haventjes: overal maakt hij schetsen of schildert hij ter plaatse wat hem inspireert. Zijn werken stralen een sfeer van geborgenheid uit, die zijn oorsprong vindt in de rust van de natuur. Indrukwekkend zijn de zomerse en herfstachtige landschappen in specifieke aardkleuren. Dorpsgezichten, markt-taferelen en sommige stillevens hebben de weemoedige sfeer en stemming, die Hess ook eigen is. In de werken waarin Hess zich beperkt tot het weergeven van de impressie, is hij op zijn best.