Vragen? Bel 023 - 525 7887 of stuur een mail naar info@kanishaarlem.nl
Vragen? Bel

Ad Verstijnen

 

Geboren: 18-08-1946 te Arnhem
Opleiding: Academie voor Beeldende Vorming, opleiding voor Teken-en Handvaardigheidleraar te Tilburg

Technieken:
Schilderen: acryl, olie op linnen, gemengde technieken op papier, dripping,
collages, aquarel. Zeefdruk. Driedimensionaal werk in roestvrij staal, ijzer, brons en keramiek.

Opdrachten:
ABN-AMRO, S.O.S kinderdorpen, Unicef, EMI, Sport 7, Euro Voetbalshow, Eiffel Projecten, Heijmans, NedCar, Barth Juhl lijsten, Arto-Imago, Organon, van der Lande Industries Ned.BV, Schoonhoven Keramiek, Inteco, Qidida, Tulip Distribution International, Continental Record Services en Verweij Advocaten Nijmegen.

De artistieke loopbaan van Verstijnen begon ongeveer 35 jaar geleden. In de loop der tijd ontwikkelde hij eigen methodes en technieken en deed op een gewaagde manier aan experiment. Er werden allerlei materialen gebruikt o.a. ribbelkarton, jute, plastic en materialen met structuur. Mede door het gebruik van deze materialen ontstonden er karakteristieke werken.

Zijn recente schilderijen worden gekarakteriseerd door een krachtig handschrift en een sterk sprekend kleur gebruik. Er ontstaan op deze manier stabiele composities, vaak enigszins humoristisch.

Ad wil naar het eigene, het spontane. De jeugdtekeningen van zijn kinderen, Maaike en Edgar waren vaak een bron van inspiratie. Het optimisme hierin sprak hem aan. Hij begon dit steeds meer te zien en te waarderen.
De stijl die hieruit voortkwam toont duidelijk verwantschap met de felle kleuren en spontane expressie van de internationale Cobragroep.

Ad Verstijnen schildert de directe leefwereld van het kind: kind met poes, fiets, vogeltje, en bal. Al deze afbeeldingen symboliseren de vrijheid en hebben niets te maken met de normen en regels van de volwassen maatschappij.

Zo maakt de kunstenaar zich bewust los van de op de academie aangeleerde normen.
De laatste tijd maakt Ad Verstijnen ook steeds meer ruimtelijk werk.

De kunstenaar omschrijft zijn werk met de volgende woorden:
“Altijd de andere kant op. Slingeren, vol plezier, heen en weer tussen fantasie en werkelijkheid. Het optimisme schuift mij naar voren in een avontuur van creativiteit, waarbij verworvenheden zoveel mogelijk worden vermeden.
Meestal ga ik uit van niets. Soms staat een kindertekening dan weer een oldtimer of een vorm van activiteit centraal. Ik wil grensverleggende waarden aftasten, opvallend werk maken, zodanig dat ik vooral de verwondering en aandacht van mezelf tref.
Wat ik doe heeft geen enkel houvast. Is het de zin van de onzin? Het werk wordt in ieder geval zinvol als het binnen mijn slingeren past. Het zal een heldere uitstraling, een heftige dynamiek, felle kleuren en een soort ruimtelijkheid moeten weergeven.
Altijd met alle intentie bezig zijn en toch weer afstand nemen. De worsteling zal blijven…”

De schilderijen en beelden van Ad Verstijnen bevinden zich in vele verzamelingen.
Particulieren, bedrijven, de overheid en musea kochten zijn werk aan.
Ziekenhuis Delfzijl, Gezamenlijke huisartsendienst Nijmegen, Elkerliekziekenhuis Helmond, Waterschap de Aa, Raad v.Rechtsbijstand Den Bosch, Rabobank diverse plaatsen in Nederland, Gemeente Landerd, Boxtel, Woningbouwver. Joseph.
Op talrijke plaatsen is zijn werk te zien o.a. De Tweede Kamer, Paleis Noordeinde, Ministerie van Onderwijs te Den Haag.