Vragen? Bel 023 - 525 7887 of stuur een mail naar info@kanishaarlem.nl
Vragen? Bel

Willem Heytman

Zit het schilderen hem in het bloed? Misschien kan dit van Willem Heytman (geboren in 1950) worden gezegd.

Als nazaat van de "Hollandse Fransman" J.B. Jongkind (1819-1891) zien we al tijdens zijn middelbare schooltijd de bladzijden van schriften vol gemaakt (tussen de lessen in) met tekeningen en nog eens tekeningen.

Na zijn schooljaren begint Heytman al snel te experimenteren met pastel, aquarel en olieverf en blijft zich vooral op het laatste toeleggen. Zijn eerste expositie vindt in 1976 te Middelburg in Zeeland plaats, in welke provincie de kunstenaar nog steeds woont.

Afgezien van de lessen van de Nederlandse zeeschilder J.W. Heijting, is Heytman een niet te stuiten autodidact die voortdurend doorgaat met vernieuwing en verbetering van stijl, kleur en compositie, waarbij hij de uitdaging van nagenoeg geen enkel onderwerp schuwt.

Zomerse zee -en strandgezichten schildert hij afgewisseld met stadsgezichten in een winterse sfeer; men kan een keur van onderwerpen op zijn doeken aantreffen. Zelfs de doorgaans uit schilderijen geweerde details zoals auto's of een tram, Heytman deinst er niet voor terug om met veel toewijding zijn opvatting hierover in olieverf weer te geven. Op deze wijze is hij nu ruim 20 jaar bezig.

Heytman is zeker een kunstschilder die een gerenommeerde plaats heeft in de hedendaagse Nederlandse schilderkunst.